Beveiligingscurus Amsterdam

Een slotenmaker worden

Home  >>  Uncategorized  >>  Een slotenmaker worden

Een slotenmaker worden

On maart 11, 2016, Posted by , In Uncategorized, With No Comments

De naam slotenmaker geeft tegenwoordig niet meer helemaal correct weer wat het beroep precies inhoudt. Een slotenmaker maakt namelijk zelf geen sloten meer, maar houdt zich bezig met alle dingen die met de beveiliging van een woning te maken hebben. Zo zal de vakman adviseren bij de aanschaf van nieuwe sloten en deze ook voor je kunnen plaatsen. Ook het openen en vervangen van kapotte sloten op deuren en ramen behoren tot de werkzaamheden van een slotenmaker. Daarbij komen er ook andere facetten die te maken hebben met de beveiliging van een woning aan bod, zoals alarmsystemen en zelfs het aanleggen van buitenverlichting voor een woning. De opleiding die iemand moet volgen om dit beroep te beoefenen heet dan ook allang geen opleiding slotenmaker meer. De benodigde opleiding heet tegenwoordig PKVW adviseur.

Politie Keurmerk Veilig Wonen (PKVW)

De opleiding die een slotenmaker moet volgen om gecertificeerd zijn of haar beroep uit te kunnen oefenen is de opleiding tot adviseur veilig wonen (PKVW). PKVW staat voor Politie Keurmerk Veilig Wonen en is een keurmerk dat woningen kunnen verkrijgen wanneer deze tot een bepaald niveau tegen inbraken beveiligd is. Het keurmerk en het beroep adviseur veilig wonen heeft daarom alles met beveiliging en veiligheid te maken. Een adviseur veilig wonen kan een woning van het keurmerk voorzien en er ook voor zorgen dat de woning aan alle eisen voor het keurmerk voldoet. Dit heeft onder andere te maken met goede sloten voor de woning op deuren en ramen, maar ook alarmsystemen en goede verlichting rondom de woning dragen bij een het behalen van het keurmerk. Een woning die het PKVW keurmerk heeft verdiend geeft de bewoner niet alleen de zekerheid dat zijn of haar woning goed tegen inbraken beschermd is, maar kan er ook voor zorgen dat men een korting op de inboedelverzekering kan krijgen.

MBO opleiding adviseur veilig wonen

Iemand die graag een slotenmaker wil worden moet hiervoor de MBO opleiding adviseur veilig wonen volgen. Deze naam geeft ook veel beter aan waar de werkzaamheden van een slotenmaker tegenwoordig uit bestaan. De werkzaamheden beperken zich tegenwoordig namelijk helemaal niet meer enkel en alleen tot het plaatsen, vervangen en repareren van sloten. De functie van adviseur veilig wonen heeft alles te maken met sloten en de rest van de beveiliging voor een woning. Net zoals alle andere MBO opleidingen heeft een cursist twee tot vier jaar nodig om de opleiding af te ronden. Omdat echter de beveiliging van woningen constant veranderd is het nodig om iedere twee jaar opnieuw een cursus te volgen om de kennis op dit gebied bij te spijkeren. Bovendien hoef je na het afronden van deze opleiding niet perse als slotenmaker aan de slag. Dezelfde opleiding biedt ook perspectieven voor diverse andere banen in de bouwsector en beveiligingsbranche.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *