Beveiligingscurus Amsterdam

Waarom noodverlichting?

Home  >>  Uncategorized  >>  Waarom noodverlichting?

Waarom noodverlichting?

On augustus 20, 2019, Posted by , In Uncategorized, With No Comments

Noodverlichting, sta jij wel eens stil bij noodverlichting? De meeste mensen doen dit niet, dit is een gevaar want noodverlichting is verplicht en ontzettend belangrijk. Veel mensen denken dat noodverlichting alleen dient als aanduiding boven de deuren. Noodverlichting is echter meer dan dat. Noodverlichting is een verzamelnaam van verschillende soorten verlichting die in geval noodhulp bieden. Ben jij BHV’er of ondernemer en weet je niet precies waar noodverlichting voor dient en welke verschillende soorten verlichting er zijn? Dan is het verstandig dit artikel zorgvuldig door te lezen.

Noodverlichting, wat is dat eigenlijk?

Zoals hierboven al eerder is gezegd, is noodverlichting een verzamelnaam van verschillende soorten verlichting. Noodverlichting schakelt in als de normale verlichting van het gebouw is uitgevallen. Hierdoor zijn mensen in staat alsnog de uitgang van het gebouw te vinden, dit is ontzettend belangrijk bij calamiteiten zoals brand.

Er zijn twee soorten noodverlichting, namelijk: vervangingslicht en nood evacuatieverlichting. Beide verschillen in meerdere maten ten opzichte van elkaar. Vervangingsllicht is volwaardige verlichting, deze dient dus niet direct voor het waarborgen en vergroten van de veiligheid. Het zorgt ervoor dat het personeel door kan gaan met hun werkzaamheden. Het zou voor een bedrijf een ramp zijn als zijn personeel niet kan werken vanwege kapotte verlichting. Door middel van vervangingslicht kunnen de werknemers alsnog doorwerken. De naam zegt het eigenlijk al, het is een vervanging voor de reguliere verlichting. De nood evacuatieverlichting dient wel voor het waarborgen van de veiligheid. Deze kan aangaan bij een brand of een natuurramp. Deze verlichting is op te delen in drie soorten nood evacuatieverlichting, namelijk: vuchtwegverlichting, deze zorgt ervoor dat vluchtwegen zichtbaar zijn. Hierdoor kunnen mensen een uitweg vinden in het gebouw. Anti-paniek verlichting, deze branden in grotere ruimtes wanneer de stroom is uitgevallen, deze dienen ook voor het vinden van vluchtwegen. Als laatste is er nog verlichting van werkplekken met een verhoogd risico, deze verlichting is voor de veiligheid van mensen die werken met risicovolle werkmaterialen. Je kunt hierbij denken aan machines en hete producten. Een laboratorium is een ruimte waar deze verlichting te aller tijde is geïnstalleerd.

Noodverlichting is verplicht

In een gebouw waar mensen aanwezig zijn dient altijd noodverlichting te zijn geïnstalleerd. Er zijn strenge eisen verbonden aan noodverlichting, niet gek aangezien het levensreddend kan zijn. Als werkgever ben je er voor verantwoordelijk dat al deze verlichting werkt. Het is dan ook sterk af te raden om goedkope noodverlichting te kopen. Er zijn veel merken die bekend staan om hun goede noodverlichting, deze gaan lang mee en zijn uiterst betrouwbaar. Op veiligheid zou je nooit en te nimmer moeten besparen. In de Arbowet zijn er diverse Europese richtlijnen opgenomen, met als doel de veiligheid en gezondheid van aanwezigen te waarborgen. Ook noodverlichting is opgenomen in deze wet. Er wordt gesproken over een minimumvoorschriften inzake veiligheid en gezondheid op de arbeidsplaatsen. Het betreft richtlijn 89/654/EEG. Ook betreft het richtlijn 92/58/EEG waarin er wordt gesproken over minimum voorschriften veiligheid en gezondheidssignaleringen op het werk. Er dient dus te aller tijde rekening te worden gehouden met noodverlichting.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *